Uz pavisam nezināmu vietu jeb “es nešauboties teiktu jā”

Ar epizodēm no ģimenes ikdienas desmitu miljonu iedzīvotāju pilsētā, citas tautas kultūra un tradīcijas, ieradumi pārvietojoties uz ielas, valoda un sadzīve vairāk kā trīs gadus dzīvojot Ķīnā – par to latviešu pāris tikšanās reizē “Ceļotāju stāsti” 25.janvāra vakarā.
Grāmatas “Ting, bu dong” autore Madara Rožkalne un viņas vīrs Kaspars, viesojās Salaspils novada bibliotēkā un stāstīja spilgtus atgadījumus no laika, ko ģimene ar bērniem pavadīja tālajā, tik atšķirīgajā Ķīnā. Brīvā atmosfērā klātesošie varēja klausīties Madaras raitajā stāstījumā, kuru papildināja foto un video no personīgā arhīva. Klausītāji uzzināja par ķīniešu vidū tik populāro kopā sanākšanu parkos, skvēros, uz ielas dejot, dziedāt, vingrot, zīmēt, par ķīniešu Jaunā gada svinēšanas tradīcijām, par mums svešo un nepierasto galda un virtuves kultūrā, par satiksmi, saziņu, ķīniešu valodu un hieroglifiem. Jautāti, kādi ir ķīnieši – viņu – ārzemnieku acīm, viesi viens otru papildinot atbildēja – atvērti, draudzīgi, izpalīdzīgi, darbojas pēc sīkumos precīzām instrukcijām un izglītības sistēmā tiek iemācīti ātri atdarināt.
“Ķīnā dzīvojot, ir nepieciešama laba humora izjūta un pozitīvs skatījums uz dzīvi. Lai pašiem Ķīnas piedzīvojumi paliktu atmiņā un lai tuviniekiem varētu izstāstīt, kā mums iet, sāku rakstīt dienasgrāmatu. Sākot no pirmajām dienām un beidzot ar mantu kravāšanu un pārvākšanos. Aprakstīju ikdienas pārsteigumus un apjukumu, kā arī sniedzu, manuprāt, noderīgu informāciju ceļotājiem.”
Aicinām eksotiskā ceļojumā grāmatas lappusēs un kas zina, varbūt autores rakstītais iedvesmos redzēt un izbaudīt Ķīnu klātienē.
Liels prieks bija sastapt ieinteresētus klausītājus un dzirdēt vieglu, pozitīvu pieredzes stāstu savādākā pasaulē.
Uz tikšanos interešu klubiņā “Ceļotāju stāsti”.
 
Teksts: Ilze Zariņa
Foto: Iveta Berga
26.01.2023