Svētki Ziemeļvalstīs

Gada vistumšākajā laikā bibliotēkās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Lasot grāmatas, mēs iepazīstam Ziemeļvalstu literatūru un kultūru. Šogad Ziemeļvalstu literatūras nedēļa notika no 11. līdz 17. novembrim un tēma bija „Svētki Ziemeļvalstīs”.

Pie mums Bērnu un jauniešu nodaļā ciemojās Salaspils 1. vidusskolas četras 4. klases un skolotāja Anita Voras ar saviem 6. klases skolēniem. Kopā ar bērniem atcerējāmies, kuras tad ir Ziemeļvalstis un to galvaspilsētas, pārrunājām kādi ir mums latviešiem tradicionālie svētki. Pēc tam skolēni tika iepazīstināti ar svētku tradīcijām Zviedrijā, bija interesanti uzzināt, kas mums ir kopīgs un kas atšķirīgs. Zviedri, piemēram, svin Svētā Valborga vakaru, Vēžu  un Skābēto reņģu svētkus.

Šoreiz lasījām fragmentu no Selmas Lāgerlēvas grāmatas „Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums”. Interesanti, ka kādreiz šī grāmata tika izmantota, lai mācītu ģeogrāfiju 1. klašu skolēniem Zviedrijā. Izvēlētajā grāmatas fragmentā tik stāstīts par Zviedrijas pilsētu Dalernu un par to, kā tur tiek svinēti svētki.

Noslēgumā bērni uzzināja un nogaršoja, skandināvu purva zeltu. Tā tiek dēvētas vitamīniem bagātās, dzintardzeltenās  ogas – lācenes.

Paldies skolotājiem par atsaucību! Uz tikšanos nākamajā Ziemeļvalstu literatūras nedēļā!

Teksts un foto: L.Ozoliņa