Seno un mūsdienu karšu burvība

          26.novembra pēcpusdienā Salaspils novada bibliotēkā notika pasākums „Salaspils kartēs – agrāk un šodien” – tikšanās ar LNB Kartogrāfijas nodaļas vadītāju Andu Jutu Zālīti, karšu izdevniecības Jāņa sēta galveno redaktoru Jāni Turlaju, Daugavas muzeja speciālistiem Lilitu Vanagu un Mārtiņu Mintauru.

Pēcpusdienu iesāka Anda Juta Zālīte, pastāstot mums par karšu digitalizāciju. LNB karšu krājuma nozīmīgu daļu – simtu  divdesmit astoņas 16.-18.gs. kartes, kurās ietverta Latvijas vai tās vēsturisko reģionu teritorija, var apskatīt elektroniskā formātā. Tas ir vienīgais šāda veida izdevumu krājums Latvijā, kas pieejams brīvai izmantošanai. Krājumam ir arī kultūrvēsturiska nozīme – glabā vienu no pilnīgākajām nacionālās kartogrāfijas kolekcijām un sniedz kartogrāfisko informāciju ne tikai par Latviju, bet arī par citām pasaules valstīm.

Turpinājumā varējām dzirdēt interesantu un vēsturiski aizraujošu Daugavas muzeja speciālistu stāstījumu par Salaspili un Daugavu. Daugavas upes un tās krastu izpētes darbus 1886.-1888.g. organizēja Krievijas impērijas Satiksmes ministrija. Apskatot karti, varam gūt priekšstatu par senajām ēkām un cilvēkiem, kas dzīvojuši Daugavas krastos pirms vairāk nekā 100 gadiem, kāda ir bijusi Salaspils pirms Rīgas HES būvniecības. Agrāk mūsu pilsētu dēvēja par Kirkholmu, un lielāko daļu no Daugavas līdz dzelzceļam aizņēma nometnes teritorija, bet dažas ēkas ir saglabājušās līdz mūsdienām. Interesentiem ir iespējams šīs kartes aplūkot digitalizētā veidā LNB katalogā.

Vakaru noslēdza Jānis Turlajs pastāstot, ka ar karšu izdošanu Jāņa sēta nodarbojas jau kopš 1992.gada. Šajā laikā tā ir strauji attīstījusies, kļūstot par mūsdienīgu un konkurēt spējīgu uzņēmumu, kas Baltijas tirgū ieņem līderpozīcijas. Izdevniecība piedalās gan Frankfurtes grāmatu gadatirgū, gan arī dažādos starptautiskos pasākumos, gūstot panākumus.

Pasākums izskanēja neformālā gaisotnē pie kafijas tases. Sirsnīgs paldies visiem, kas to apmeklēja.

 Materiālu sagatavoja Laura Bula

                                                 

 

 

              

                                                                                  

  Salaspils novada bibliotēkas foto