Saruna ar mākslas zinātnieku O.Spārīti un grāmatu izdevēju J.Visocki par baltvācu literatūras izdevumiem latviešu valodā

 

28.aprīlī plkst. 18.00 Salaspils novada bibliotēka aicina uz sarunu  ar mākslas zinātnieku, LMA profesoru Ojāru Spārīti un grāmatu apgāda “Jumava” izdevēju Juri Visocki par baltvāciešu literatūras un kultūrvēsturiski nozīmīgu publikāciju tulkojumiem un izdošanu latviešu valodā.

Mums – latviešiem ļoti gribas justies tā, it kā mēs šeit savā zemē būtu bijuši un arī tagad esam vieni paši. Tomēr līdzās daudzu gadsimtu garumā pastāvējusi Baltijas vāciešu  kultūra. Neviens no mums neidealizē viņu ierašanos Latvijā 13. un 14. gadsimtā, kad tai bija gan iekarojumu, gan kolonizācijas raksturs. Taču, iedzīvojoties un paliekot šeit līdz pat 2. pasaules kara sākumam, šie mazākumtautības pārstāvji Latviju un Igauniju sauca par savu dzimteni. Var viņus dēvēt par iekarotājiem, bet viņi atstāja arī Latvijas vidē, ekonomikā, kultūrā, literatūrā, mākslā, arhitektūrā ļoti redzamas pēdas. Tieši Baltijas vācieši radīja to Latvijas kultūrtelpu, kura jau tolaik stiepās no Narvas līdz Daugavpilij, un toreiz novilktās robežas dēļ mēs arī šodien esam Eiropas valsts.

Sarunas laikā tiks aplūkoti pēdējā laika izdevumi – Barbaras Pauli "Hopenhofas - Apes muiža laikmetu vējos", Dagmāras Kopštālas "Dienasgrāmatu 1917 - 1928" un Gizelas Natālijas Grādneres "Tantes ar klikšķiem. Baltiešu stāsti”. Darbosies  apgāda “Jumava” grāmatu galds.

Aicināti visi interesenti.