Salaspils Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas ekspertu tikšanās

 
21. oktobra pievakarē, izmantojot digitālo platformu Zoom, pulcējās lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žurijas bērni. Uz šo tikšanos tika aicināta rakstniece Agnese Vanaga, kura ir īstens dabas draugs un pievērš uzmanību cilvēku attiecībām ar dabu caur savām grāmatām. Arvien vairāk tiek aktualizēti jautājumi par klimata pārmaiņu problemātiku, par atkritumu šķirošanu, par atteikšanos no plastmasas maisiņiem, sabiedrība tiek mudināta dzīvot videi draudzīgāk. Zaļās idejas aizvien aktīvāk ienāk mūsu ikdienā. Par to arī risinājās sarunas starp autori un klausītājiem. Arī bērni dalījās ar pieredzi kā viņu ģimenē tiek rasti risinājumi, lai būtu dabai draudzīgāki, piemēram, izmantojot auduma nevis plastmasa maisiņus, piedaloties talkās, šķirojot atkritumus.
Autore ir sarakstījusi grāmatas par dabas piesārņošanas problēmu, kas rosina būt atbildīgiem, lai apturētu atkritumu nonākšanu dabā. 2019. gadā grāmata ‘’Plastmasas huligāni” bija iekļauta Bērnu, jauniešu un vecāku žurijas kolekcijā un eksperti to ļoti labi novērtēja un 9+ grupā kļuva par visaugstāk novērtēto grāmatu. Piekrītu autores paustajai domai: “Es ticu, ka šī grāmata rosinās pārdomas un kalpos kā vērtīga sarunu tēma ģimenē un skolā. Neesmu sastapusi kaislīgākus dabas aizstāvjus kā bērnus, un, ja mūsu nākotne būs zinošu bērnu rokās, tā būs gaiša”. Pēc tam iznāca grāmatas turpinājums ”Plastmasas huligāni. Draugs pazudis”. Savukārt šī gada Bērnu, jauniešu un vecāku žurijas kolekcijā ir iekļauta Agneses Vanagas grāmata “Pagalma enciklopēdija”, tā pievērš uzmanību tam, kas notiek apkārt, kādi dzīvnieki dzīvo mums blakus, un autore sniedz atbildes uz dažādiem bērnu interesējošiem jautājumiem.
Noslēgumā bērnus priecēja Agneses Vanagas sagatavotie uzdevumi, un kopā ar aizrautību tika atrisināta krustvārdu mīkla. Paldies par kopā būšanu!
Ejam dabā kopā ar bērniem! Veidojam saudzīgu un rūpīgu attieksmi pret dabu!
 
Inita Siņica
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja