Pierīgas reģiona bibliotekāri dodas profesionālā pieredzes braucienā uz Lietuvu

 
 
Doties profesionālos pieredzes apmaiņas braucienos Pierīgas reģiona publisko bibliotēku darbiniekiem ir jau tradīcija. Tā šogad, 18. un 19. maijā, devāmies uz Lietuvu, lai apmeklētu Pasvāles, Birštonas un Kauņas rajonu galvenās bibliotēkas un iepazītu Lietuvas bibliotēku sistēmu.
 
Pirmā pieturvieta Lietuvā bija Pasvāles rajona galvenā bibliotēka (Pasvalio Mariaus Katališkio viešoji biblioteka). Bibliotēkā izveidota novadnieka un rakstnieka Mariusa Katiliškas memoriālā istaba, kā vārdā bibliotēka arī nosaukta.
 
2011.gadā bibliotēka uzvarējusi konkursā „Inovatīvākā bibliotēka Lietuvā”. Bibliotēka mūs pārsteidz ar savu veidoto mājaslapu, tajā pieejams ne tikai elektroniskais katalogs, atspoguļotas bibliotēkas aktualitātes un organizētie pasākumi, bet arī Pasvāles rajona novadpētniecība – digitalizēti novadnieku rokraksti, baznīcu grāmatas (vecākā 1672.g.), apskatāmi rajona kultūrvēsturisko objektu atrašanās vietas un to vēsture.
 
Bibliotēka izvietota 2 stāvu ēkā, kur starp stāviem apskatāmas vitrāžas. Tās veidojuši 8 mākslinieki, tostarp 2 no Latvijas. Bibliotēkā plaši izliktas gan Mākslas skolu, gan pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu darbu izstādes, savukārt sienas bērni apgleznojuši interesantā tehnikā.
 
Tālāk devāmies uz miera pārņemto un nesteidzīgo kūrortpilsētu Birštonu. Birštonas bibliotēkas (Birštono viešoji biblioteka) vadītāja Alina Jaskūniene ir arī Lietuvas bibliotekāru asociācijas prezidente, līdz ar to iegūstam lielāku priekšstatu par Lietuvas publiskajām bibliotēkām un par sistēmu kopumā. Lietuvā ir 1301 publiskā bibliotēka (Latvijā - 817), sistēmu veido 60 rajonu galvenās bibliotēkas ar 142 filiālēm, 14 bērnu un 1085 lauku bibliotēkām.
 
Pati Birštonas bibliotēka no 2006.gada atrodas bijušā universālveikala telpās, tās ir plašas, gaišas un saules pielietas. Ēkas renovācijas rezultātā bibliotēka ieguvusi daudz gaismas, viss ir pārredzams, jo tradicionālo mūru sienu vietā ir stikla sienas. Ēkas pirmais stāvs atvēlēts bērniem, te tāpat kā pie mums - grāmatas lielākiem un mazākiem bērniem draudzējas ar informāciju tehnoloģijām. Otrais stāvs – pieaugušajiem, savukārt trešajā stāvā izvietota neliela konferenču zāle un administrācija.
 
Birštonas bibliotēkas darbinieki ir radoši un inovatīvi - lasītājus piesaista ar dažādiem interesantiem projektiem, piem., radošās darbnīcas bērniem, kur var iemācīties fotogrāfēt, Dzejas festivāls, Vasaras lasīšanas nometne bērniem „Vasara ar grāmatu”. Īpašu popularitāti ieguvis klubs „Mamma – mazulis – grāmata”, pasākumi jaunajām ģimenēm notiek 2 x mēnesī. Bibliotēkas piedāvātos pakalpojumus aktīvi izmanto ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī tūristi no ārvalstīm - Skandināvijas valstīm, Baltijas valstīm, ASV, Kanādas, Krievijas, Izraēlas, Austrālijas u.c.
 
Otrās dienas rītā devāmies uz Garliavi, kur atrodas Kauņas rajona galvenā bibliotēka (Kauno rajono viešoji biblioteka). Arī šī bibliotēka izvietota 3 stāvos, bijušā veikala telpās. Šeit uzzinām, ka 97% Kauņas rajona bibliotēkas ir datorizētas. Bibliotēkas darbiniekiem izveidojusies laba sadarbība ar Lietuvas māksliniekiem, te tiek izstādīti viņu darbi.
 
Lietuvas un Latvijas bibliotēkas atsevišķos darbības principos noteikti var vilkt paralēles – izveidots elektroniskais kopkatalogs, Bila un Melindas Geitsu fonda ietvaros bibliotēkas ieguvušas jaudīgus datorus, internets pieejams bez maksas. Lietuvas publiskajās bibliotēkās izveidota vienota lasītāju datubāze, tas nozīmē, ka piereģistrējoties vienā bibliotēkā, lasītājs izdevumus un informāciju var iegūt jebkurā citā Lietuvas publiskajā bibliotēkā vairs nepiereģistrējoties, jo viņa dati pieejami datubāzē.
 
Šajā braucienā guvām daudz vērtīgu atziņu un iedvesmu savai tālākai profesionālai darbībai. Gan Lietuvas, gan Latvijas bibliotēkas, neraugoties uz grūtībām un sarežģījumiem valstī, rod dažādus risinājumus, tādejādi panākot, ka apmeklētājam bibliotēka ir interesanta un saistoša.
 
 
 
 
Apkopoja:
Evita Gleizde,
galv. bibliotekāre-metodiķe
Salaspils novada bibliotēka