Lielie lasīšanas svētki 2013

 
  Daudzi no jums noteikti zina, kāds pasākums 2.martā notika Ķīpsalas hallē. Jā, tā bija izstāde „Skola 2013”. Un tomēr tas nebija vienīgais pasākums, vēl bija Bērnu un jauniešu žūrijas noslēguma pasākums jeb Lielie lasīšanas svētki 2013.
            Skaistā, saulainā sestdienā arī daži no Salaspils Bērnu žūrijas pārstāvjiem kopā ar bibliotekārēm Initu un Lauru devās uz Ķīpsalas halli. Kādam šāds pasākums bija pirmo reizi, tāpēc radīja satraukumu, jo nezināja, kas tur notiks. Kad iegājām hallē, mūsu acīs mirdzēja prieka liesmiņa, jo uz pasākumu bija ieradies liels pulks cilvēku, liela daļa no tiem bija bērnu žūrijas pārstāvji no visas Latvijas. Pie ieejas katru lielu un mazu lasītāju sagaidīja trīs meitenes, kuras katram pasniedza nelielu piemiņas dāvanu un uz rokas uzspieda zīmogu, kā apliecinājumu, ka esi Bērnu un jauniešu žūrijas pārstāvis.
            Tā kā līdz koncerta sākumam vēl bija pietiekami daudz laika, mums bija iespēja aplūkot grāmatu izstādi, kurā varēja arī iegādāties sev interesējošās grāmatas.
            Mums bija iespēja sastapt rakstnieci Inesi Zanderi, ko arī izmantojām. Redzējām, kā igauņu rakstniece Pireta Rauda prezentēja savu grāmatu „Berets un otrā B”. Šo prezentāciju organizēja izdevniecība „Liels un Mazs”. Tā kā gribējām kaut ko vairāk uzzināt par rakstniecību, devāmies intervēt rakstnieku Juri Zvirgzdiņu. Uzzinājām nelielu stāstu par viņa drauga Tobiasa dzīvi, kurš pamudināja rakstnieku ķerties klāt rakstīšanai un izdot grāmatu par lācīti Tobiasu.
            Un tad jau bija laiks pienācis koncertam, kurā piedalījās ļoti interesanti vadītāji, starp kuriem bija arī tāds interesants varonis – Burtu zaglis. Viņš ikvienam skatītājam likās smieklīgs un aizraujošs. Vēl skatītājus priecēja moderno deju grupa un O-kartes skatuves dalībnieks Nikolajs Puzikovs. Pēc uzstāšanās mūziķis dalīja autogrāfus saviem faniem, kuru nebija maz.
            Koncerta laikā ik pa brīdim tika paziņoti žūrijas komisijas apkopojuma rezultāti un tika apbalvoti grāmatu autori un izdevēji, kuru grāmatas izvietojās pirmajā trijniekā.
            Pēc koncerta mēs izmēģinājām kaligrāfijas kursus, un beigās izrādījās, ka rakstīt ar tušu nemaz nav tik traki un neiespējami. Žūrijas pārstāvji vēlējās pasākumu baudīt vēl ilgāk, jo tas bija interesants, bet laiks bija ierobežots.
            Mēs ļoti ceram, ka nākamajā gadā sastapsim tikpat atsaucīgus un čaklus lasītājus un iedvesmosim vēl jaunus pievienoties mūsu žūrijas pulkam!
 
Salaspils 1. vidusskolas skolniece Madara Rakšte
 
 
Nominētas populārākās bērnu grāmatas:
 
1.- 2. klašu grupā
 
1. vieta
Zdeņeks Milers „Kurmītis un bikses”
2. vieta
Aleksandrs Štefensmeijers „Līzelotei nenāk miegs”
3. vieta
Evija Gulbe „Koko un Riko”
 
3.- 4. klašu grupā
 
1. vieta
 Mika Kerenens „Nozagts oranžs divritenis”
2. vieta
Anna Strautniece „Labu labais, kreisi kreisais”
3. vieta
Mikolajs Ložiņskis „Būtnes bēg”
 
5. -7. klašu grupā
 
1. vieta
Regers R., Grunere Dž. „Emīlija dīvaine”
2. vieta
Urzula Poznanski „Erebos”
3. vieta
Valdis Rūmnieks „Atnācēji”
 
8. -12. klašu grupā
 
1. vieta
Rūta Šepetis „Starp pelēkiem toņiem”
2. vieta
Alise Kuipere „Dzīve uz ledusskapja durvīm”
3. vieta
Ilze Eņģele „75 dienas”