Kāpjam augšā!

 

Atklājot 2024. gada pasākumu klāstu, 11. janvārī, cikla Ceļotāju stāsti ietvaros, Salaspils novada bibliotēkā notika tikšanās ar Latvijas Universitātes asociēto profesoru, Latvijas ģeogrāfijas biedrības prezidentu un grāmatas “Čehija – vulkānu zeme” autoru Ivaru Strautnieku.

 

Sava stāstījuma laikā Ivars Strautnieks deva iespēju klausītājiem pārdomāt, cik daudz mēs zinām vai nezinām par Čehiju. Jau pirmajās minūtēs, izdzirdot pieminam Čehijas vulkānus, ne tikai klātesošie tikšanās laikā, bet arī vairākums ceļotāju esot bijuši ļoti pārsteigti, un varētu domāt, ka ir pārklausījušies. Sākotnēji šis vārdu salikums bija pārsteigums arī pašam grāmatas autoram, tāpat arī viņam ļoti pieredzējušiem darba kolēģiem. Protams, jāatzīmē, ka vulkānu izvirdumi beigušies jau tik sen, ka cilvēces vēsturē nav pierakstītu liecību par to darbību, tādēļ tie uzskatāmi par izdzisušiem, ne tikai aprimušiem.

 

Ivars Strautnieks atzina, ka patiesībā čehi vulkānus savā zemē bija pētījuši jau 200 gadus, tikai mēs to nezinājām, tāpēc patiesi viens no vērtīgākajiem ieguvumiem līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu ir ne tikai brīva iespēja ceļot, bet arī piekļuve zinātniskajai literatūrai, kas līdz tam bijusi liegta vai stipri ierobežota. Jāpiemin, ka arī tādu literatūras dižgaru kā Johans Volfgangs fon Gēte, savulaik bija raisījusi interese par Čehijas teritorijā esošiem vulkāniem, kuru izpētē arī viņš pats iesaistījies.

 

Uz jautājumu – Čehija ir līdzenumu vai kalnu zeme, autors atzīmēja, ka droši var teikt, ka kalnu, jo Čehijas teritoriju gandrīz no visām pusēm ieskauj kalni. Lai iekļūtu Čehijā kaut uz vienu vakaru, arī mums tie bija jāpārvar, tāpēc atkārtots vakara sauklis bija “Kāpjam augšā!”, un, pievienojoties aizrautīgā stāstītāja kompānijai, varējām baudīt pasakainus Čehijas dabas panorāmas skatus.

 

Viesošanās noslēgumā Ivars Strautnieks arī sniedza ieskatu par pēcvulkāniskajām parādībām kā dabas dāvanu, īpaši termālajiem ūdeņiem. Grāmatas autors mūs patiesi pārsteidza ar Čehijas dabas eksotiku un daudzveidību, neskopojoties ar vizuālu iespaidīgu fotogrāfiju klāstu. Profesors I. Strautnieks savu zinātnisko stāstījumu papildināja arī ar humora devu, ka gadu gaitā, apceļojot Čehiju, viņam patiešām ir sakrājusies ļoti liela fotogrāfiju kolekcija, bet tā noteikti ir 10 reizes mazāka par Čehijas vulkānu skaitu un 3 reizes mazāka, kā alus darītavu skaits Čehijā. Jāsaka, ka daudz interesantāk dzīvot ir ar atklāsmi, ka mūsu planēta Zeme joprojām slēpj daudz noslēpumu un pārsteigumu, jo pat pēc 38 reizēm Čehijā, Ivars Strautnieks ir pārliecināts, ka tur vēl ir tik daudz ko atklāt un piedzīvot, tāpēc Čehiju noteikti ir vērts redzēt arī savām acīm, jo, ja to ir pamanījis pat ģeologs, kura ikdiena paiet skatoties uz iežiem (nevis akmeņiem!), tad to patiešām ir vērts pētīt sīkāk.

 

Uz tikšanos turpmākajos bibliotēkas organizētajos pasākumos!

Santa Stikute
Salaspils novada bibliotēka