Kā trolli piemin, tā trollis ir klāt …

 

 
Šogad Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa notika no 10. līdz 16. novembrim. Ziemeļvalstīs projekts norisinājās jau 18. reizi, Latvijā  - 17. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Šī    gada tēma bija „Troļļi ziemeļos”. Arī šogad gada vistumšākajā laikā Salaspils novada bibliotēkās tika rīkotas Krēslas stunda jauniešiem un Rīta stunda mazajiem bērniem.
12.novembrī Bērnu nodaļā Salaspils 1. vidusskolas pulciņa „Lasīsim ar prieku” dalībnieki kopā ar vadītāju Anitu Voras un Bērnu žūrijas eksperti tika iepazīstināti ar Ziemeļvalstīm un to mitoloģiskajiem iemītniekiem – troļļiem, tika sniegts neliels ieskats H. K. Andersena dzīves gājumā, pēc kura sekoja priekšlasījums autora pasakai „Laumu kalns”. Speciāli šim pasākumam tika izgatavoti troļļi, kas tumsā spīd, un jaunieši ar lukturīšiem devās troļļu medībās.
13.novembrī, Salaspils 1. vidusskolas 2. klasīte iepazinās ar troļļu izskatu un dzīvesveidu un uzzināja, ka tie ir tīri jauki radījumi, kurus nedrīkst kaitināt, jo tad tie kļūst nikni un briesmīgi. Vēlāk bērni klausījās fragmentu no Tūves Jansones grāmatas „Trollīša ziema”. Noslēgumā skolnieki ar trafaretu palīdzību uzzīmēja un izkrāsoja katrs pats savu muminu.
Savukārt Dienvidu filiālbibliotēkā notika Troļļu ballīte ar nosaukumu „Nagažu paugurs.” Tās apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar izstādi „Kā trolli piemin, tā trollis klāt”, atminēt troļļu mīklu par viņu dzīvesveidu, mūsdienu interneta troļļu nedarbiem. Kopīgi lasījām H.K. Andersena pasaku „Nagažu paugurs” un uzzinājām, kā Norvēģijas troļļi brauc precībās uz Dāniju, piedalījāmies troļļu svētku mielastā un troļļu draiskulībās.
Paldies skolotājiem un bērniem par atsaucību!

Teksts: L.Bula un D.Mosāne
Foto: J.Vdovičenko