Dzejas dienas 2023 bibliotēkā

Dzejas dienas izskanējušas kopā ar dzejniekiem Kārli Vērdiņu, Agnesi Rutkēviču un Čaku Veidenu.

 

Kārlis Vērdiņš viesojās Bērnu un jauniešu nodaļā. Dzejnieks Salaspils 1.vidusskolas un Salaspils pamatskolas 6.klašu skolēnus iepazīstināja ar saviem jaunākajiem dzejoļiem, kas tiks izdoti krājumā Jandāliņš, kā arī nolasīja dažus dzejoļus no krājuma Tētis. Tāpat kopīgi tika lasīts dzejolis, kur klausītājiem bija jāizdomā vārdi ar atskaņām. Autors daudz raksta par ikdienišķām lietām un situācijām, kas spilgti tiek atspoguļotas viņa dzejā, kas mēdz būt gan provokatīva, gan nedaudz  bezkaunīga.

 

Dzejniece, rakstniece, dramaturģe, aktrise Agnese Rutkēviča viesojoties pieaugušo auditorijā, nesavtīgi un nesaudzīgi pret sevi lasīja pierakstīto un stāstīja par savām radošajām gaitām, kā arī aktuālajiem notikumiem šobrīd – par to, kas top un ko varam gaidīt jau tuvā nākotnē. Jaunākā A. Rutkēvičas grāmata klajā nāca aizvadītajā gadā. Eseju krājumā “Skumjais laikmets” apkopotas reiz Kultūras Dienā publicētās slejas par mākslu, cilvēkiem un dzīvi - neplānota, taču šobrīd autores svarīgākā grāmata. Krājums saņēmis “Zelta ābeles” atzinību. Rakstniecībā A.Rutkēviča debitēja 2008. gadā ar stāstu “слеза” žurnālā “Karogs”. Ar pseidonīmu Anna Foma 2012. gadā klajā nāca debijas krājums “Jaunā Vāgnera klusēšana” dzejā, kam pēc astoņiem gadiem sekoja otrais – “Vietām cilvēki”. Tikšanās vakarā Agnese klātesošos iepriecināja ar lasījumu no topošās trešās dzejas grāmatas, kā arī ar fragmentiem no savām esejām un citātu no Rolāna Bārta grāmatas “Teksta bauda”. Vasara autorei aizritējusi strādājot pie rakstnieces Regīnas Ezeras stāsta “Pie klusiem ūdeņiem” dramatizējuma Daugavpils teātrim, kur šobrīd notiek darbs kopā ar izrādes komandu pie iestudējuma sagatavošanas.

 

 20.septembrī bibliotēkas ārtelpu piepildīja Salaspils vidusskolas jaunieši un dzejnieka Čaka Veidena drosmīgās, skarbās, “kailās” dzejas rindas paša autora lasījumā. Sprēgāja joki, dzīves redzējums, iedvesmojoša komunikācija ar jauniešiem un domājams, paustais vienaldzīgu neatstāja nevienu klātesošo. Dzejniekam līdz šim iznākušas divas dzejas grāmatas, no kurām otrā – ar intriģējošu nosaukumu “Sazvērestības teorijas par mīlestību un dzīvi” un ne mazāk provokatīvu saturu.

         
   Dzeja ir un turpina elpot!
   Paldies visiem dalībniekiem par kopābūšanu dzejas svētkos!
 
   Teksts: Bibliotēku informācijas speciāliste Laura Ozoliņa
   Bibliotekāre Ilze Zariņa
   Foto: Juris Briedis