Ziemassvētki Ziemeļvalstīs

Jau 25. gadu pēc kārtas Latvijā norisinās Ziemeļvalstu literatūras nedēļa, kad gada tumšākajā laikā bibliotēkās tiek iedegtas svecītes un  notiek lasījumi. Šogad Nedēļa tiek rīkota  no 13. līdz 19. novembrim, un Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā notika rīta lasījumi 4. klašu skolēniem, pie mums viesojās 4 klases no Salaspils pamatskolas un 1 klase no Salaspils 1. vidusskolas.

 

Šī gada tēma ir “Ziemassvētki Ziemeļvalstīs”. Dzirdot vārdu “Ziemassvētki”, lielāko daļu no mums pārņem svētku sajūta, kas saistās ar tradīcijām un kopā būšanu. Pārrunājām ar bērniem, kādas tradīcijas Ziemeļvalstīs ir kopīgas – eglīte, piparkūkas, dāvanas u.c. un kas atšķiras, piemēram, Somijā ir ierasts pirms svētkiem iet pirtī.

 

Lasījumam tika izvēlēts fragments no Astrīdas Lindgrēnas grāmata “Madikena”, kurā tiek stāstīts, kā svētkiem gatavojās un tos svinēja Zviedrijā 20. gs. sākumā.

 

Ziemeļvalstu literatūras nedēļa šogad sakrīt ar Latvijas svētku nedēļu, tās ietvaros tika izveidota viktorīna par Latviju, un skolēni atbildēja uz 10 sagatavotajiem jautājumiem.

 

Noslēgumā tika izspēlēta sajūtu spēle, kurā bērniem tikai ar taustes palīdzību bija jāatmin kāds no priekšmetiem, kas saistās ar Ziemassvētkiem.

 

Paldies skolām par atsaucību!