Tikšanās ar Baltijas asamblejas balvas literatūrā 2006 un Literatūras gada balvas 2006 laureāti, rakstnieci Noru Ikstenu

 

 
Katru gadu aprīlī Latvijā notiek Bibliotēku nedēļa, šogad - no 23. līdz 29. aprīlim. Tās ieskaņā 20. aprīļa pēcpusdienā aicinājām lasītājus un citus interesentus uz tikšanos ar rakstnieci Noru Ikstenu.
   
    Tieši pirms gada savus atvēršanas svētkus piedzīvoja N.Ikstenas un I.Ziedoņa kopdarbs „Nenoteiktā bija”, kas saņēma Literatūras gada balvu 2006 un aizveda rakstnieci N.Ikstenu arī līdz Baltijas asamblejas balvas literatūrā laureātes godam. „Nenoteiktā bija” kļuvusi arī par uzvarētāju Grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele 2006 nominācijā „Latviešu proza”. Tāpēc, protams, saruna ar rakstnieci aizsākās tieši par šo grāmatu. Emocionāli saviļņojošs ir N.Ikstenas stāstījums par tās tapšanu, sarunām ar Imantu Ziedoni, kad slimība jau  atņēmusi dzejniekam spēju rakstīt, lasīt un brīvi runāt, un gandarījumu, ka tas abiem tomēr ir izdevies un grāmata gūst vispārēju atzinību. Pašlaik „Nenoteiktā bija” tiek tulkota angļu valodā.
   
   Nora Ikstena ļāva ieklausīties arī dažās sava topošā darba lappusēs. Tā būs „Esamība”- grāmata par rakstnieci Regīnu Ezeru. „Es vēlos uzrakstīt grāmatu ne tikai par Regīnu Ezeru kā latviešu prozas karalieni, bet tieši par rakstnieces dzīvi, jo visa viņas dzīve bija pakārtota vienam – rakstīšanai; tā bija atteikšanās no visa, kas tam varētu traucēt”, - sacīja N.Ikstena. Grāmata varētu iznākt jau rudenī.
   
   Tieši ar Noras Ikstenas gādību pēc vairāk kā 60 prombūtnes gadiem Latvijā atgriezies Dzintars Sodums. Cienījamais rakstnieks strādā pie romāna „Viņpusē”, kura fragmentus varējām lasīt žurnālā Karogs, un gaida savu 85. dzimšanas dienu 13. maijā. Sūtām sveicienus!
 
   Ja pieņemam, ka lasītāja tikšanās ar grāmatu ir bibliotēkas ikdiena, tad lasītāja satikšanās ar rakstītāju ir svētki. Nora Ikstena šo svētku sajūtu dāvāja mums pārpārēm. „Bijībā un mīlestībā pret savu un citu esību šajā pasaulē”- tā N.Ikstenu un viņas darbus raksturo Gundega Blumberga, un to sajutām arī mēs. Paldies rakstniecei, un paldies visiem grāmatu
draugiem, kas bija atnākuši, radīt sev svētkus!