Septembri caurvij dzeja

 

Šogad septembra otrdienas Salaspils novada bibliotēkā iekrāsojās dzejas ritmos. Tradicionāli septembrī popularizējam dzejnieku daiļradi.

Dzejas svētku maratons aizsākās Bērnu un jauniešu nodaļā, kad kuplai klausītāju auditorijai pasākumā līdzdarboties ļāva dzejniece Inese Zandere, kuras jautrie un asprātīgie dzejoļi iepriecināja sanākušos. Pasākumu vēl krāsaināku darīja Karlīnas Īvānes muzikālās studijas „Vijolītes” audzēkņi, kuri, piedaloties auditorijai, izstāstīja pasaku par mūzikas instrumentu karaļvalsti.
Lasītavā 19.septembrī viesojās dzejnieks, atdzejotājs Pēteris Draguns. Autoram līdz šim izdoti divi dzejas krājumi: „Inde” un „Tumšā stundā”, par kuru 2013.gadā saņemta Dzintara Soduma balva. Dzejas pēcpusdienā skanēja kā dzejnieka daiļrade vārdos, tā mūzikā, jo P.Draguns arī komponē un muzicē. Šajā reizē dzejas draugiem bija iespēja dzirdēt skaņdarbus ar Raiņa un Agitas Dragunas vārdiem ģitāras un harmoniju pavadījumā. Uzskatīts par vienu no depresīvākajiem dzejniekiem latviešu literatūrā, klātienē autors drūmo un nerafinēto prata paust emocijās, kas klausītājiem sajūtās un domās ļāva aizsniegties līdz gaismai.
22.septembrī devāmies dzejiskā ekskursijā pie kaimiņiem Stopiņu novadā, kur brīvā dabā dzejnieka Pētera Brūvera māju pagalmā Baltu vienības dienā tika cildināta latviešu un lietuviešu draudzība un saites, kas abas tautas cieši tur kopā arvien. Pasākumā ekspresiju ienesa dzejnieka meita Indra Brūvere – Daruliene, kas kavējās bērnības atmiņās un lasīja tēva radīto. Viesojās arī dzejniece un atdzejotāja Erika Druņģīte no Lietuvas. Kad vakars jau manāmi krēsloja, savā stāstā dalījās dzejniece un prozaiķe Inese Zandere. Arī te – meža ielokā skanēja mūzika un vārdu papildināja tautas deja senioru deju kolektīva „Ulenbroks” izpildījumā. Paldies Ulbrokas bibliotēkas kolēģiem par viesmīlīgo uzņemšanu!
Savukārt mēneša beigas izskanēja novadnieka Knuta Skujenieka zīmē. Kultūras nama „Enerģētiķis” radošās komandas organizētā Knuta diena šogad mājvietu rada bibliotēkā. Pasākumā „Citāda Knuta diena” tika atzīmēta dzejnieka vārda diena un literāri muzikālās noskaņās vēlreiz varējām ielūkoties autora personībā. Tika demonstrēti unikāli kadri, kas neiekļuva šopavasar pirmizrādi piedzīvojušajā režisora Ivara Tontegodes dokumentālajā filmā „Knutifikācija”. Dzejnieku uz īsu sarunu par svētkiem un dzīvi aicināja viena no filmas tapšanas idejas autorēm Sanda Zālamane. Klātesošos muzikāli iepriecināja vijolniece Karlīna Īvāne un mūzikas studijas „Vijolīte” audzēknes. Pasākumā piedalījās arī pārstāve no apgāda „Jumava”. Izdevniecībā klajā nākusi Knuta Skujenieka dzejas izlase „Divreiz dzimusī dzeja”. Tajā apkopoti dzejoļi, kurus savā mūzikā iekļāvuši latviešu komponisti. Bibliotēkā grāmatas atvēršanas reizē viesojās arī krājuma sastādītājs dzejnieks Māris Salējs. Vakara izskaņā literatūrpētnieks Arnis Koroševskis ieskatam prezentēja paveikto Salaspils novada bibliotēkas iniciētā topošajā dzejnieka Knuta Skujenieka digitālā muzeja ietvaros.
Paldies bibliotēkas lasītājiem par atsaucību! Pateicamies par sadarbību k/n „Enerģētiķis” un abām vidusskolām!
 
   
 
   
 
Uz tikšanos bibliotēkā!
Sagatavoja bibliotekāre Ilze Zariņa 
Foto: L.Ozoliņa, A.Priedīte