Salaspils novada bibliotēkā aizvadīta e-prasmju nedēļa

 Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) 2015. gadā no 23. līdz 27.martam rīkoja 6. E-prasmju nedēļu Latvijā. Nedēļas galvenā tēma bija veicināt un attīstīt e-prasmes, pievēršot arī īpašu uzmanību IKT.

E-prasmju nedēļa Latvijā tiek organizēta GetOnline Week 2015 ietvaros un Eiropas kampaņas e-Skills for Jobs 2015 ietvaros, kas ir daļa no Grand Coalition for Digital Jobs iniciatīvas.

Arī Salaspils novada bibliotēka iedzīvotājiem piedāvāja apmeklēt dažādas aktivitātes, kas bija noderīgas gan mācībām, gan ikdienai.

Visas nedēļas garumā laikā, bibliotēkas darba laikā, iedzīvotājiem tika piedāvātas individuālas apmācības „Internets – īsi un vienkārši!”, kad bija iespēja saņemt konsultāciju par sev interesējošiem jautājumiem. Saņemtais jautājumu klāsts no interesentiem bija visplašākais – e-pasta izveide, darbs ar dokumentiem, sociālo tīklu, EDS un portāla www.piesledzieslatvija.lv lietošana u.c. jautājumi.

26.martā bija iespēja iepazīties ar Valsts zemes dienesta (VZD) prezentāciju un praktisku mobilās aplikācijas Kadastrs.lv demonstrējumu „Kadastrs Tavā kabatā”. VZD speciālists stāstīja un praktiski apmācīja interesentus kā lietot bezmaksas mobilo aplikāciju Kadastrs.lv. Mobilā aplikācija ir lielisks līdzeklis tiem, kuriem jau pieder nekustamais īpašums, kā arī tiem, kas plāno veikt darījumus ar nekustamo īpašumu. Ar tās  palīdzību tika veikti vairāki praktiski uzdevumi – skatītas fona kartes, meklētas jaunās adreses pēc vēsturiskās (vecās) adreses, tika noskaidrots, kura pils ir vērtīgāka – Gaismas pils, Rundāles pils vai prezidenta pils, meklēti konkrēti objekti.

Pēc lekcijas iedzīvotāji izmantoja iespēju un tikās individuāli ar VZD speciālistu, lai runātu par sev interesējošiem jautājumiem.

Par tradīciju e-prasmju nedēļā kļuvusi piekto un desmito klašu skolēnu apmācība elektroniskajā kataloga un datubāzu izmantošanā.

Piekto klašu skolēni (80) Bērnu un jauniešu nodaļas bibliotekāres L.Bulas aicināti, iepazina bibliotēkā abonētu un pieejamu datubāzi Letonika.lv. Iepazīšanās reizē izskanēja jautājumi un atbildes. Aplūkojuši datubāzes Letonika.lv saturu un informācijas meklēšanas iespējas, skolēni tika iepazīstināti ar Pierīgas novadu bibliotēku elektroniskā kopkataloga meklēšanas iespējām un priekšrocībām.

Arī desmito klašu skolēni (32) iepazinās ar bibliotēkā pieejamiem e-resursiem - datubāzēm, bibliotēkas elektronisko kopkatalogu, WebPAC Mobilo versiju. Bibliotēkas elektroniskā kopkataloga Mobilajā versijā tika veikti vairāki uzdevumi. Ar meklēšanas rezultātiem dalībnieki varēja dalīties sociālajos tīklos - facebook.com, draugiem.lv un twitter.com.

 Kopumā e-prasmju nedēļas ietvaros pasākumus apmeklēja vairāk kā 100 interesenti.

  

Paldies visiem E-prasmju nedēļas dalībniekiem par atsaucību un Salaspils novada bibliotēkas speciālistu uzrunāto iestāžu pārstāvjiem par sadarbību!

Informāciju sagatavoja:
            Evita Gleizde,
            Salaspils novada bibliotēka,
            galv. bibliotekāre-metodiķe
            Foto: I.Siņica, E.Gleizde, K.Klempnere