Salaspilī aizvadīta Bibliotēku nedēļa 2019

„Bibliotēkas – dialogs ceļā uz pārmaiņām” – moto, kas šogad vienoja Bibliotēku nedēļas dalībniekus visā Latvijā. Tā norisinājās no 22.aprīļa līdz 28.aprīlim.

Trešdienas pēcpusdienā Bērnu un jauniešu nodaļā notika radošā animācijas darbnīca kopā ar mākslinieci – animatori Daci Liepu, kurā piedalījās Salaspils 1.vidusskolas vizuālās mākslas pulciņa bērni ar savu skolotāju Guntu Lagzdiņu. Dace Liepa ir galvenā animatore režisores Rozes Stiebras animācijas filmai „Saule brauca debesīs”. Sākumā māksliniece dalībniekiem pastāstīja, kā top animācijas filmiņas, cik daudz un dažādi cilvēki ir iesaistīti animācijas veidošanā, cik daudz zīmējumi ir jāuzzīmē, lai uzfilmētu nelielu fragmentu no filmiņas. Vēlāk bērni no plastilīna veidoja dažādas figūriņas un fona attēlus, kuri pēc tam tika nofotografēti, lai varētu izveidot animācijas filmiņu. Dalībnieki varēja ar kustību palīdzību atdzīvināt savus veidotos varoņus un iemūžināt filmiņā. Skolēni ar lielu aizrautību iejutās animatoru lomā.

Nākamajā dienā pieaugušie grāmatu draugi sagaidīja ciemos rakstnieci Ingu Ābeli. Laiks, sapņi, smalka jušana un pasaule, kurā top un „atnāk” dzeja vai stāsts – tie bija pieturas punkti sarunai tikšanās reizē ar prozaiķi un dramaturģi.

Rakstos autores darbi atrodami kopš 1996.gada, kad Inga Ābele debitēja kā dzejniece. Pirmais stāstu krājums „Akas māja” tika izdots trīs gadus vēlāk. I.Ābeles daiļdarbi novērtēti kā pašu mājās, tā ārpus tās robežām. Proza tulkota franču, dāņu, lietuviešu, zviedru, slovēņu, čehu, angļu valodās, lugas iestudētas Viļņā, Vācijā, Dānijā, Somijā un protams, Latvijas teātros. Kā savulaik atzina teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis: „Ābele ir pieprasīta, modē un realizējusies dažādos žanros”. Šis apgalvojums realitātē ir dzīvs arī šodien, kad šogad divu mēnešu laikā pirmizrādes piedzīvoja trīs dažādi Ingas Ābeles skatuvei radīti darbi. Gadu gaitā atzinību izpelnījušies lugu krājums „Lugas”, stāstu krājums „Sniega laika piezīmes” un romāni „Paisums”, „Klūgu mūks” un „Duna”.

Cilvēku attiecības, dzimtu vēsture un pašanalīze ir tēmas, kas caurauž Ingas daiļradi. Ienākusi literatūrā ar dzeju, vēlāk vairāk radījusi prozā. Latvijas Kultūras akadēmijā absolvējusi režisora Laura Gundara kursu, pievērsusies arī lugām un dramaturģijai.

Bibliotēku nedēļas ietvaros tika realizēta arī līdz šim Salaspilī nebijusi ideja – ar grāmatām doties ielās. Literārā pārgājienā no bibliotēkas galvenās ēkas Enerģētiķu ielā līdz Dienvidu filiālbibliotēkai devās pulciņš bibliotekāres, ceļā lasot fragmentus no latviešu oriģinālliteratūras, tādējādi popularizējot literatūru un lasīšanu. Tā iegadījās, ka izvēlēto grāmatu autore bija viena – Inga Ābele. Pārgājiena maršruts vijās gar Salaspils skolām, pirmo lasīšanas pieturu piedzīvojot netālu no Nometņu ielas galā esošā apļa. Veiksmīga sagadīšanās un bibliotēkas čakla lasītāja tika pārsteigta ar lasījumu no I.Ābeles romāna „Duna”. Iepretim luterāņu baznīcai izskanēja epizode no romāna „Klūgu mūks”, kas ir autores līdz šim visvairāk atzinību saņēmušais daiļdarbs. Tālāk ceļš ieveda Tūrisma informācijas centrā un Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijā, kur tikām laipni uzņemtas. Izmetot krietnu līkumu pa Botāniskā dārza teritoriju, pārgājiens noslēdzās pie kolēģes Dienvidu ielā, kur klausījāmies dzejprozas krājumā „Atgāzenes stacijas zirgi” iekļauto.

27.aprīlī Bērnu un jauniešu nodaļā aicinājām visus interesentus iepazīties un darboties ar Smilšu lampām. Smilšu lampas jeb Gaismas galdi ir ar plakanu virsmu, kur iekšā ir LED gaismiņas, kas maina krāsu. Uz plakanās virsmas var bērt jebkāda veida birstošo materiālu (smiltis, kukurūzas putraimus, pupiņas), un bērni spēlējoties var attīstīt pirkstiņu sensoro motoriku.

Gaismas galdi priecēja apmeklētājus ar krāsainām smilšu spēlēm, un konsultante piedāvāja iespēju uzzināt par to daudzveidīgo pielietojumu. Apmeklētāji varēja izmēģināt 5 dažādas Smilšu lampas – zīmēt un spēlēties smiltīs, radīt savu brīnumaino pasauli ar koka figūriņu palīdzību. Uz magnētiskās sienas veidot ceļu bumbiņai, lai to varētu ripināt, spēlēt ļoti aizraujošu atmiņas spēli un izmēģināt Gaismas molbertu, kur uz izgaismotās stikla virsmas zīmētie mākslas darbi, mainoties LED gaismas krāsai, luminiscējoši spīdēja. Ne tikai bērni, bet arī pieaugušie apmeklētāji ar lielu interesi izzināja Smilšu lampu pasauli.

Paldies visiem, kas palīdzēja šo Bibliotēku nedēļu padarīt radošāku un krāsaināku!

 

 

Teksts L.Ozoliņa un I.Zariņa

Foto A.Priedīte un L.Ozoliņa