Saistošas tematiskās izstādes Salaspils novada bibliotēkā

Salaspils var lepoties ar senām kora dziedāšanas tradīcijām. Šogad  atzīmēsim 140 gadskārtu kopš to aizsākuma. Tāpat šovasar XV Latviešu dziesmu svētki noritēs Toronto, Kanādā. Tie veltīti Latvijas simtgadei ar saukli "Viena dziesma, viena deja... viena tauta!"
Salaspils novada bibliotēka, godinot mūsu tautas dziedāšanas kultūru dzimtenē un  svešumā, no 9.maija līdz 1.jūnijam Lasītavā piedāvā aplūkot izstādi “Dziesmu svētki ārpus Latvijas”, ko ir veidojusi biedrība “Latvieši pasaulē - muzejs un pētniecības centrs”.
Izstāde ir veltīta Dziesmu svētku tradīcijām ārzemēs no 1946. gada līdz mūsdienām, to papildina fotogrāfijas no privātiem un Latvijas muzeju arhīviem, kā arī Svētku dalībnieku atmiņas, atklājot latviešu dziesmu svētku tradīcijas un to dzīvotspēju dažādos laikos un vietās visā pasaulē ārpus Latvijas. Izstāde aplūko ar Dziesmu svētkiem saistītas tēmas, kas atspoguļo dažādos trimdas Dziesmu svētku aspektus Ziemeļamerikā, Austrālijā un Eiropā, tajā skaitā Dziesmu svētku tradīciju uzturēšana, jaunrades attīstība, saviesīgā dzīve u.c.
Latviešu dziesmu svētku tradīcija ārpus Latvijas ir pastāvējusi vairāk nekā 70 gadus. Ārzemēs rīkotie dziesmu svētki bija un joprojām ir nozīmīgs pasākumu kopums latviešu kultūras un identitātes uzturēšanai un saglabāšanai ārpus Latvijas.
Sadarbībā ar Salaspils 1.vidusskolas skolēniem un skolotāju Dainu Tauriņu tapusi skolēnu plakātu virtuālā izstāde „Šoreiz es balsošu par…”, kā aicinājums katram Latvijas pilsonim doties uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2019. gada 25. maijā. Izstāde ir arī neliels stāsts par 1. vidusskolas jauniešu aktivitātēm,  darbojoties Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolā.
Teksts: Ilze Zariņa, Maruta Birzniece
Foto : Anda Priedīte