Mēs viens otram palīdzam dzīvot -

 
Dzejnieka Knuta Skujenieka pateicība ģimenes locekļiem, draugiem, lēģera biedriem un visiem savējiem par skaisto, enerģiju bagātinošo mirkli Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzā savijās patiesos, dvēseli spēcinošos vārdos.
Tradīcija atzīmēt Knuta dienu Salaspilī šogad norisinājās 20.reizi. Gadiem ejot, mainījusies ne tikai radošā komanda, kas notikumu īsteno, bet arī saturs un nosaukums ieguvuši citādas nokrāsas.  Svētkos kopā ar draugiem tika ritināts atmiņu kamols, dāvāti un saņemti ziedi, dziedāts un baudīta vārda dienas torte. Pasākuma galvenais režisors un iniciators tradīcijas saglabāšanai kā piederas - arī šogad bija dzejnieks Knuts Skujenieks.
Notikuma dalībniekus pie dārza vārtiem „sagaidīja” afišu un ielūgumu izstāde, kas kā aizvadīto svētku liecības sveicināja atnākušos. Pasākuma ievadā tika demonstrēta retrospektīva īsfilma, parādot spilgtākos brīžus un detaļas no laika pūra lādē sakrātā par Salaspili raksturojošo kultūras vērtību. Video par kādreiz paveikto iepriekš rīkotajās Knuta dienās dalījās Karīna Matuseviča, Ingrīda Koroševska un māksliniece Evija Mitkus, jo 17 gadus Knuta dienu organizēja k/n Enerģētiķis kolektīvs. Mantoto tradīciju šobrīd turpina Salaspils novada bibliotēka.
Knuta Skujenieka dzeja ne viena vien komponista radītā melodijā atradusi skanīgu mājvietu. 2017.gadā klajā nāca izlase „Divreiz dzimusī dzeja”, kurā apkopoti dzejoļi, kas dažādu latviešu komponistu interpretācijā pārtapuši dziesmās. Šoreiz savu radošo pasauli atvēra un daļu no topošās koncertprogrammas “Drošinājums” dzejnieka un klātesošo priekam izpildīja skatuves mākslinieku duets: dziedātājs un kompozīciju autors  Daumants Kalniņš un pianists Romāns Vendiņš. Programmā, virknē ar iepriekš izskanējušām dziesmām, savu piedzimšanu publikas priekšā piedzīvoja pirmatskaņojumi, kas klausītājus neatstāja vienaldzīgus vēl vairākas dienas pēc koncerta. Mūzikas autors apbrīnojami harmoniski melodijās pratis savienot gaišo, viegli rotaļīgo mažorā ar smagnējo, smeldzīgo un pārdomas rosinošo, ansamblī ļaujot iekļauties arī džeza ritmu improvizācijām. Dzejnieks pasākuma noslēgumā atzīmēja: “… mēs viens otram nepazūdam… un tas parādījās dziesmās”. Kultūras telpas scenogrāfijā kā aicinātas piedalījās pati daba un pilsētvide sajūtām pieliekot saulainu debess jumu, vēja glāstus un vilciena garo dunoņu uz netālā sliežu ceļa.
es nezinu es nezinu es nezinu
es zinu tikai to ko gaisma zin
ka jāuznāk ka jāaiziet
un diezgan
un nav neviena zīme jāatmin
/K.Skujenieks/
Salaspils novada bibliotēka pateicas visiem, kuri palīdzēja, lai Knuta diena notiktu!
Teksts Ilze Zariņa
Foto Kristīne Vilsone un Juris Briedis