Lasījumi Nākotnei Saulkalnē

 

Jau 19. reizi Latvijā notika Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa. Šogad tā tika atzīmēta no 14.-20. novembrim. Tēma kopā lasīšanas nedēļai bija „Nākotne Ziemeļos”. Ziemeļvalstu bibliotēkas nedēļas galvenais uzdevums: pulcēt vienkopus uz Rīta un Krēslas stundas lasījumiem dalībniekus no dažādām valstīm vienādu fragmentu lasīšanā.

Saulkalnes filiālbibliotēkā Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas ietvaros notika 3 pasākumi  uz kuriem pulcējās un lasīšanā vienojās 41 lasītmīlis.
Krēslas stundas lasījumā pusaudžiem sanākušie jaunieši lasīja  Deboras Hansenas Keisas stāstu „Naftas pasaka” no Grenlandiešu jauno autoru stāstu krājuma  „Allatta! 2040”. Stāsta darbība notiek 2040. gadā Grenlandē, kurā ataino redzējumus grenlandiešu nākotnes dzīvē. Katrs krēslas stundas dalībnieks lasīja epizodes no dotā stāsta fragmenta, ieklausījās lasījumā un lasītāja intonācijā, pārsprieda ko katrs vairāk atcerējās no lasītā un izteica savu redzējuma par nākotnes  vīziju Latvijā 2040. gadā.
            Pieaugušie pulcējās bibliotēkā uz Krēslas stundas lasījumu, lai iepazītos ar fragmentu no Somu rakstnieces Emi Iterantes grāmatas „Ūdens atmiņa”, un kopā to lasītu. Pasākuma izskaņā noskatījās krievu zinātnieku veidoto dokumentālo filmu „Ūdens atmiņa”. Pārrunās radās jautājumi un pārspriedumi: Ko mēs atstājam nākošajām paaudzēm? Ko domājam un darām ikdienā, un kā tas ietekmēs nākotni?!
            …bet uz Rīta stundas lasījumu  PII Daugaviņa vecākajā grupā bija ieradušās Trīs Tantes, lai bērniem stāstītu, lasītu un rādītu  par 6 gadīga puisēna Gārmana vasaru no Norvēģu rakstnieka Stīana Hola grāmatas ”Gārmana Vasara”. Bērniem klausoties stāsta lasījumu bija jāatbild uz jautājumiem, jāaplaudē, jāimprovizē slidošana uz skrituļdēļa, jāmāj un jārāda cik lielas ir bailes un cik laimīgs  ir bērns , kad bailes nav. Bērni arī uzzināja , ka ne tikai viņiem ir bail, bet arī to, ka baidās tētis un mamma , baidās tantes un arī citi. Uzzināja arī to, kad bērns ir gatavs skolai un kas tad ir jābūt īsta skolnieka somā.
            Kopā lasīšanas nedēļa deva daudz jaunu iespaidu. Lika ieklausīties otra lasītāja balsī, lika arī aizdomāties par to, ko vēstī lasītais vārds un izprast, sadzirdēt otru. 
            Paldies visiem, kas bija atsaucīgi un piedalījās Ziemeļvalstu bibliotēkas nedēļas pasākumos Saulkalnē. Kopā lasīšana paver jaunus apvāršņus lasītājam individuāli un domubiedru pulkā. Uz tikšanos nākošajā gadā. 
 
Teksts, foto: Kristīne Vilsone