Gaismas atspulgs laika kristālos

 

Laiks neapturams… Jauns gads no nākotnes tagadnē top… Rītdiena šodienā… Un kur vakars ar to, kas pirms? Laiks, kas bijis ar piedzīvoto, iegūto, atrasto, jautāto un nesaprasto… Ar prieku, ilgām, apņemšanos, cerībām un tuvo, kas tikai savs. Laiks ir, aizplūst un nepieder…
Šogad atkal, bet savādāk… Satikties un mīt laika zīmes Salaspils novada bibliotēka Goda salaspiliešus, savus atbalstītājus, draugus, sadarbības partnerus, čaklākos lasītājus, bijušos darbiniekus aicināja 7.janvāra pēcpusdienā. Bibliotēkas direktore Daiga Orbidāne pasākuma ievadā atskatījās uz aizvadītajā gadā sasniegto bibliotēkā un interesantāko saistībā ar bibliotēkas lasītājiem, veltot pateicību dāsnākajiem grāmatu dāvinātājiem, sadarbības partneriem, māmiņām, kuras nāk uz bibliotēku ar savām atvasēm. Sagatavotajā prezentācijā auditorija bildēs varēja ielūkoties bibliotēkas darbā un aktivitātēs aizvadītajā periodā, kuru vidū Bērnu un jauniešu žūrijas pasākumi, vairāki profesionālās pilnveides braucieni, novadpētniecības seminārs, dalība Novada svētkos, Dzejas dienu „kokteilis” ar Autogrāfu sienas atklāšanu bibliotēkā, tikšanos ar dzejniekiem Knutu Skujenieku un Eduardu Aivaru un viesošanos Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā. Bibliotēkas direktore dzejniekam Knutam Skujeniekam kā pateicību par bibliotēkas ideju atbalstīšanu un piedalīšanos to realizēšanā pasniedza grāmatu „Latvijas mazās Gaismas pilis”.
Stabulīte, somu stabules, kokle, vargāns un āža rags… Katrs par sevi atšķirīgs izcelsmē, skanējumā un pielietošanas nolūkā. Bibliotēkas viesus ielūkoties latviešu tautas populārāko skaņu rīku vēsturē vedināja mākslas doktors, Latvijas universitātes (LU) asociētais profesors etnomuzikoloģijā, komponists Valdis Muktupāvels. Liecības tautasdziesmās, instrumentu spēlēšana, dziedāšana un vēstījums ar humoru par nopietno no senatnes pūra raisīja vieglu, gaišu, siltu noskaņu, kas klausītājus vēra priekam, smaidam un sarunai.
Pēc pasākuma bibliotēkas viesi pauda pozitīvas emocijas par jauko tradīciju un atkalredzēšanos vienam ar otru izzinoši muzikālā atmosfērā. Katrs viesis kā pārsteigumu un ceļamaizi saņēma koka suvenīru – mājas rotu.
Bibliotēkas kolektīvs pateicas visiem, kas rada iespēju atsaukties aicinājumam satikties un vēl saviem lasītājiem veiksmi, veselību, dzīvesprieku un labklājību 2015.gadā!

 

Teksts: I.Zariņa
Foto: K.Klempnere