Dzejas dienu pasākumi Salaspilī izskanējuši. Ciemos aicina dzejnieks Knuts Skujenieks!

Ir atkal septembris un dzeja. Dzeja pastaigā pa pilsētu kopā ar Salaspils vidusskolu jauniešiem un skolotājiem, bibliotekāriem, kultūras dzīves veidotājiem un talantīgiem radošiem novadniekiem. 16.septembra literārajā pārgājienā „Dzejas pieturas Salaspilī” dažādu autoru – gan klasiķu gan jauno dzejnieku - urbānā dzeja apsēdās uz soliņa skolas pagalmā, pavērās augšup uz baznīcas krustu, uz perona gaidīja vilcienu un dārzā, sildoties dāsnajos saules staros, klausījās mūziku un skanēja pati. Tā teicēju mutēs un klausītāju sirdīs svinēja vārdu, valodu un rindiņās ieritinājušos domu.
Vakarpusē dzeju salaspiliešiem „atveda” Dzejnieks, kurš ne pirmoreiz viesojās mūsu pilsētā. Patīkama, silta atkalredzēšanās… vēlreiz klausīšanās autora balsī, sadzirdēšana un sarunāšanās… Klasiķis Edvīns Raups un teātra zinātniece Ieva Struka bija pasākuma „Mīlestības vēstule dzīvei un tev” viesi.
Literatūrkritiķis Guntis Berelis par Raupa daiļradi raksta: „Šī dzeja vispirmām kārtām ir runājama, skandējama, turklāt tikai paša autora balsī; viņš gan mēģina ar īpatnējiem, dažbrīd šķietami aloģiskiem rindu lauzumiem un teksta grafisko izkārtojumu atveidot ritmu, pauzes, intonāciju cēlumus un kritumus, tomēr rakstības tehnika šoreiz ir bezspēcīga. 20.gadsimta intelektuālisms visai savdabīgi apvienojas ar kādiem mīklainiem un neizprotamiem aizlaiku (aizapziņas?) rituāliem.” Dzejas cienītājiem tikšanās reizē bija iespēja autora lasījumā klausīties  neatkārtojamo ritmu, sajust intensitāti un enerģiju. Sarunā ar Ievu Struku klātesošie varēja uzzināt teātra pasaules aktualitātes, kā arī to, kā norit pētnieciskais darbs pie monogrāfijas par rakstnieku Anšlavu Eglīti topošajā grāmatu sērijā „Es esmu…”.
 
Dzejas dienu pasākumu bērniem 11.septembrī rīkoja Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļa. Šoreiz tas norisinājās Salaspils 2.vidusskolā. Skolas telpas pieskandināja dzejniece, atdzejotāja, tulkotāja Indra Brūvere-Daruliene. Dzejas lasījumu viņa iesāka ar tēta Pētera Brūvera dzejoļiem un turpinājumā klausījāmies autores pašas radītos dzejoļus, kā arī nedaudz atdzejojumus no lietuviešu valodas. Dzejniece atraktīvi iesaistīja skolēnus domāšanas uzdevumos – bija jāpabeidz dzejoļu rindiņas. Bērni labprāt uzdeva vairākus sev interesējošus jautājumus, uz kuriem Indra sniedza izsmeļošas atbildes.
Salaspils novada bibliotēka pateicas Dzejas dienu pasākumu viesiem un dzejas draugiem! Liels paldies radošajiem salaspiliešiem Viktorijai Tarnavskai, Elitai Puķei, Maritai Ceizarei, Agnesei Reķei, Janai Kolbinai-Birzniecei un Andrejam Turlajam! Pateicamies sadarbības partneriem – Salaspils 1.vidusskolai, Salaspils 2.vidusskolai, k/n Rīgava un Salaspils Mūzikas un mākslas skolai -  par iniciatīvām, atsaucību un kopīgi īstenoto!
Lasi klusi, lasi skaļi, tikai - lasi!
 
Teksts: Ilze Zariņa un Inita Siņica
Foto: Inga Siliņa