Dzejas dienas 2019 Salaspilī

Dzejas dienu tradīcija, aizsākta 1965.gadā Esplanādē pie Raiņa pieminekļa, mūsdienās ir neatņemams un nozīmīgs kultūras dzīves notikums, kas septembra pirmajā pusē pulcē dzejas profesionāļus un žanra cienītājus dzejas lasījumos un citos dzejai veltītos pasākumos Rīgā un visā Latvijā.
Salaspilī Dzejas dienas atzīmēsim 11.septembrī, kad dzeja skanēs pasākumos dienas garumā kā Salaspils centrā, tā Saulkalnē.
Pasākumā „Burvīga diena citu jauku vidū” pie bērniem Saulkalnē un Salaspilī ciemosies dzejniece un rakstniece Māra Cielēna, kura ir viena no redzamākajām bērnu literatūras autorēm. Tā būs brīnišķīga iespēja tikties klātienē ar autori, kura ir sarakstījusi vairāk kā 50 bērnu dzejoļu un pasaku grāmatas. Bērni varēs uzdot sev interesējošus jautājumus un klausīties dzejoļus autores izpildījumā. 
11.septembra vakars izskanēs pirmiedzīvotāju valodā tikšanās reizē ar valodnieku, dzejnieku, Lībiešu institūta vadītāju Valtu Ernštreitu. Jaunākais autora veikums šogad klajā nāca Lielbritānijā, apkopots dzejas krājumā “Seļļizt nemē mēg/People like us” (Tādi, kā mēs). Kā lasāms Lībiešu kultūras centra tīmekļa vietnē livones.net - „šajā divvalodu krājumā (lībiski un angliski) iekļauti dzejoļi lībiešu valodā, kas tapuši dažādos posmos, taču lielākā daļa – tieši pēdējā gada laikā. Grāmata aizved lasītāju ceļojumā gan uz Lībiešu jūrmalu, gan vietumis zudušām lībiešu pasaules daļām, gan ļauj ieskatīties lībiešu iztēles pasaulē un zemēs, kas vēl nemaz nav parādījušās.” Pasākumu kuplinās jauktais koris „Lōja”. Vakarā būs iespēja dzirdēt nevien godalgotu dzejas meistaru un kormūziku, bet vārdu dosim arī Salaspils radošajiem, kuri dalīsies ar tapušo no savas dzejas pūra lādes.
           
Viesos gaidīsim ik katru! Uz tikšanos 11.septembrī!
Tekstu sagatavoja Ilze Zariņa