Dzejas dienas 2018 Salaspilī

Septembris ir laiks, kad dzeja iziet ielās, laukumos un brauc ar kuģīti pa kanālu. Tā dodas pie klausītāja pašu autoru lasīta. Dzeja svin savu esību, aizskarot katru, kas tai ļaujas.

Salaspilī Dzejas dienas aizsākās ar dzejnieces un mākslinieces Annas Auziņas viesošanos Salaspils novada bibliotēkā. Anna, radošu vecāku atvase, rakstīt sākusi jau vidusskolā un pirmais dzejolis klajā nāca 90.gadu sākumā. Līdz šim pie lasītājiem nokļuvuši autores četri dzejoļu krājumi, kas novērtēti gan kolēģu, gan kritiķu saimē. Jaunākā grāmata „Annas pūra govs” iznākusi aizvadītajā gadā, iegūstot Ojāra Vācieša prēmiju, Laikraksta „Diena” gada balvu kultūrā un AKKA/LAA Autora balvu.  Tā kā dzejoļu raža nesen apkopota un rakstīšanā šobrīd iestājusies pauze, tikšanās reizē dzejniece izvēlējās lasīt no līdzi paņemtajiem krājumiem. Pēcpusdiena izskanēja ar klausītāju jautājumiem un dzejnieces vaļsirdīgām atbildēm. Paldies Annai Auziņai par atsaucību, atvērtību un dalīšanos personīgajā!

Saulkalnes filiālbibliotēkā Dzejas dienu ietvaros šogad tika rīkoti divi pasākumi. 12. septembrī Saulkalnes bibliotēkas lasītāji – seniori – devās ekskursijā uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur gida pavadībā bija iespēja izzināt Gaismas pils noslēpumus, kā arī aplūkot dažādas izstādes. 17. septembrī Saulkalnes PII “Daugaviņa” viesojās dzejniece Maija Laukmane, kura pazīstama arī kā burvīgu bērnu dzejoļu autore. Kā tikšanās vadmotīvs tika izvēlēts viņas dzejoļu krājums “Par ko sapņo 7 vārnas” – jo mazās vārniņas ir kustīgas un krāsainas kā rudens lapiņas. Pasākums notika sirsnīgā gaisotnē, bērniem piedaloties dzejnieces rosinātajās vārdu rotaļās. Bērni bija iemācījušies dažus M.Laukmanes dzejoļus, un bija sagatavojuši arī pārsteigumu – dziesmu ar viņas dzejoļa vārdiem, kā arī savu zīmēto grāmatiņu, par kuru autore bija patiesi iepriecināta.

Dzejas dienu ciklu noslēdza dzejnieka Knuta Skujenieka daiļradei veltīta tikšanās „Citāda Knuta diena”. Novadnieka un drauga dzejas mīļotāji septembra otrajā pusē kopā pulcējās jau 17.reizi. Šoreiz - lai mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža vadīti ieklausītos melodijās, kuru neatņemama sastāvdaļa ir Knuta Skujenieka dzeja. Klātesošos ar savu dziedājumu priecēja mecosoprāns Ieva Parša. Māksliniece ne tikai muzicēja a cappella un klavieru pavadījumā, bet arī lasīja Knuta Skujenieka dzeju. Aptuveni stundu garajā koncertlekcijā klausītāji varēja sajust, cik daudzveidīgi ir komponistu radītie skaņdarbi. Sākumā skanēja klasiskās mūzikas fragmenti, kuru autori ir R.Kalsons, P.Plakidis, P.Vasks. Turpinājumā sekoja ieskats populārās mūzikas autoru un izpildītāju veikumā. Izskanēja U.Stabulnieka, L.Vambutes, A.Godiņa kompozīcijas A.Kukules, V.Lapčenoka, ansambļa „Tip-Top” izpildījumā.

Līdz 10.oktobrim bibliotēkas Lasītavā skatāma izstāde „… dziesmā ir arī manas sirds daļa”. Tajā aplūkojamas notis un audiovizuālie materiāli no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Salaspils novada bibliotēkas krājuma.
Tikšanās reizē kuplajam klausītāju pulkam tika prezentēta arī multimediālā vietne „Knuts Skujenieks”, kuras mērķis ir dzejnieka literārā mantojuma un dzīves telpas saglabāšana un pieejamība virtuālajā vidē. Projekta 1.kārta īstenota ar Salaspils novada domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Vietnē apmeklētājs varēs paciemoties dzejnieka mājās, kas ik uz soļa vēsta par nama saimnieka dzīves gaitām. Bagātīga ir vietnes galerija, kurā stāstu veido fotogrāfijas un dzejnieka komentāri – asprātīgi, dziļdomīgi un tieši. Atsevišķā sadaļā ietverts nozīmīgais Knuta Skujenieka literārais mantojums – izdotie krājumi un izlases, kuri sistematizēti hronoloģiskā secībā. Dzejoļi pievienoto vērtību iegūst autora lasījumā. Tā ir unikāla iespēja nākamajām paaudzēm, jo dzejnieka lasījums nes autora attieksmi un neatkārtojamu daiļdarba krāsu un vibrāciju.
Multimediālā vietne drīzumā tiks atvērta publikai un būs aplūkojama adresē: www.knutsskujenieks.lv
Projekta īstenošanas darba grupas vadītāja Daiga Orbidāne pateicās radošajai komandai: Skujenieku ģimenei, literatūrzinātniekam Arnim Koroševskim, animāciju māksliniekam Tomam Burānam un Lasītavas vadītājai, idejas līdzautorei Marutai Birzniecei.
„Citāda Knuta diena” guva apmeklētāju atsaucību. Auditorijai pulcējoties, bibliotēkas lasītava sāka šķist par šauru un krēslu rindas par trūcīgām, kas ļauj secināt: Knuta dienai būt arī turpmāk.
 
Lai lasīšana veicina domāšanu un sniedz pozitīvu pārdzīvojumu!
Uz tikšanos bibliotēkā sarunā par izlasīto!
 
Tekstu sagatavoja I.Zariņa