Dzejas dienas 2018

Dzejas dienas 2018
18. septembrī Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā notika Dzejas dienu pasākums “Aiz vārdu iekavām, tur kaut kas ir”. Ar savu klātbūtni un dzejas lasījumiem mūs priecēja dzejniece Inga Gaile.
Dzejniece lielākoties raksta pieaugušo auditorijai, taču 2014. gadā iznāca viņas pirmais dzejoļu krājums ģimenēm ar bērniem “Vai otrā grupa mani dzird?”, ko izdeva izdevniecība Liels un mazs un  jau nākamajā gadā tika atzīts par labāko oriģināldarbu bērnu literatūrā, saņemot Latvijas literatūras gada balvu.
Šajā dzejoļu krājumā Inga Gaile apdzejo pavisam ikdienišķas norises - istabas kārtošanu, spēlēšanos, iešanu uz veikalu vai bērnudārzu, kā arī bērnu un pieaugušo attiecības. Tāds formāts ļauj izdzīvot dažādas dzīves ainiņas un it kā no malas  paskatīties uz dažādām mums pazīstamām situācijām.
Dzejniece brīnišķīgi lasīja savus dzejoļus un viņas radītā nepiespiestā un pozitīvā gaisotne radīja patīkamu atmosfēru, jo skolēni klausījās un ar interesi uztvēra katra dzejoļa domu un būtību.
Dzejniece arī pastāstīja par bērnu dzejas krājumu “Garā pupa”, kurā apkopoti gan klasiķu dzeja, gan jaundarbi, gan to papildina arī pašu bērnu radīti dzejoļi, kurus atlasa īpaša žūrija. Mēs esam ļoti priecīgi, ka 2018. gada krājumā ir ievietoti trīs Salaspils 1. vidusskolas audzēkņu - Noras Krūmiņas, Madaras Ozoliņas un Elzas Sīles dzejoļi. “Garās pupas” krājumus jau piecus gadus veido dzejniece Inese Zandere, kura ir viena no tiem, kas rūpējas par bērnu dzejas attīstību Latvijā.
Inga Gaile mudināja katru klātesošo rakstīt dzeju, vienalga, vai esi noskumis, dusmīgs, vai priecīgs. Ja ir pareizais noskaņojums – raksti savas dzejas rindas pats!
 
I.Siņica
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja