Britu padomes projekts “Animating literature” Salaspilī

Marta sākumā Britu padomes projekta Animating Literature ietvaros Latvijā viesojās Stīvs Mārčants (Steve Marchant) - profesionāls karikatūrists un pasniedzējs. Viņš vadīja nodarbības Latvijas skolotājiem, studentiem un bērniem Rīgā, Salaspilī un Cēsīs. Projekta mērķis ir interesantos un jaunos veidos popularizēt literatūru un lasīšanu.

10. martā k/n Enerģētiķis pulcējās Salaspils bērnu un Saulkalnes bibliotēku Bērnu žūrijas eksperti, kas vērtē jaunāko bērnu literatūru, kā arī pieaugušie, kas strādā ar bērniem, lai mācītos izteikties komiksu valodā.

Visus - gan lielos, gan mazos aizrāva Stīva personība un azarts, kā arī iepriecināja piedāvātā iespēja radoši izteikties.

Stīvs Mārčants Lielbritānijā vada Karikatūras un komiksu mākslas kursu City University Londonā. Šajā kursā tiek apskatīts plašs ar komiksu saistīto tēmu spektrs sākot ar tēla izveidi, komiksa vides veidošanu, kompozīciju līdz pat ieskatam karikatūru publikāciju vidē, kā arī specifiski mārketinga jautājumi.

Stīvs daudz strādā ar jauniešiem. Viņš ir vadījis klubu tīņiem ar mācīšanās grūtībām, kā arī nodarbības Karikatūru muzejā, Tate galerijā, skolās un bibliotēkās visā Lielbritānijā.

Stīvs sarakstījis divas grāmatas par komiksu mākslu „The Cartoonist’s Workshop” un „The Computer Cartoon Kit”. Pašlaik viņš laikrakstam „The Marvel Figurine” un „Spider-Man’s Tower of Power” gatavo rakstus par komiksu vēsturi un par to kā zīmēt dažādus slavenus varoņus. Stīvs sadarbojies arī ar BBC, Intel, British Airways un daudziem citiem uzņēmumiem.

Autors ļoti priecājās par saņemto dāvanu Salaspils mūzikas un mākslas skolas audzēkņu veidoto kalendāru un k/n Enerģētiķis animācijas pulciņa zīmēto filmu “Ziemas dāvana”. Stīvs solīja, ka filma varētu atrast mājvietu Komiksu muzejā Londonā, kā sveiciens no Latvijas bērniem.

Projekta ietvaros radītie darbi būs apskatāmi Bērnu un jauniešu filiālbibliotēkā “Avotiņš” aprīlī “Bibliotēkas dienās”.

Ar šo radošo pasākumu noslēdzas Salaspils novada sadarbība ar Britu Padomi Latvijā projektos “Animating literature” un Reading City”, kuru ietvaros Rīgas rajona bibliotekāri un Salaspils 1. vidusskolas latviešu valodas skolotāji tika iepazīstināti ar novatoriskām metodēm bērnu un jauniešu lasītprieka veicināšanā.

Salaspils novada domes

Izglītības, kultūras un sporta daļas

vadītāja Inga Elksne