Beigt domāt un izdarīt!

 

Rudenīgi vēsā un tumšā 18. oktobra vakarā Salaspils novada bibliotēkas telpās “Ceļotāju stāstu” ietvaros norisinājās tikšanās ar dedzīgu ceļotāju jau no mazām bērna dienām (pirmos dzīves gadus kā līdzbraucēja vecākiem), trīs grāmatu un bloga mugursoma.lv autori Zani Eniņu.

 

Zane Eniņa dalījās ar aizraujošiem, asprātīgiem, pārdomu raisošiem, izzinošiem stāstiem no savas spilgtās ceļošanas pieredzes, tāpat arī autore dalījās ar praktiskiem ieteikumiem, plānojot un aujot kājas ceļam.

 

Savos piedzīvojumu stāstos autore pastarpināti ieminējās, ka latvieši ir dedzīga sēņotāju tauta, kā tas nav nekur citur pasaulē, bet mums, latviešiem ir spēja šo “kaiti pielipināt” ārzemniekiem. Cerot un ticot, ka Zanes spilgtie stāsti un brīnišķīgās fotogrāfijas noteikti lika ietrīsēties kādai ceļojuma kārai dvēselei arī klausītāju rindās un “aplipt” ar kāri pēc īsāka vai garāka ceļojuma, lai, atkal atgriežoties dzimtenē, to novērtētu kā vēl īpašāku zemi – mūsu Latviju.

 

Ilgā ceļošana Zanei ir devusi jaunas atziņas: nekad nelaist garām iespējas, jo citādi viņa nebūtu pieredzējusi, kā kaut kur pasaulē top būvētas raķetes un satelīti, svinēt dzīvi arī šķietami rutīnas pilnākā ikdienā, atsaucoties uz pieredzi Meksikā, apmeklējot un iepazīstot šīs kultūras izpratni pret nāvi. Zane ir iemācījusies arī nepieņemt kā vienīgo patiesību citu priekšstatus, bet pārbaudīt pašai, jo citādi nekad neuzzinātu, ka hosteļi var būt arī ļoti omulīgi un, ja palaimējas, var atrast vizuāli pievilcīgas “pērles”. Izjūtot šķietamās neērtības, ceļotāja nakti nepavadīja viesnīcā, bet vēsā mašīnā, kas deva iespēju piedzīvot pasakaini skaistu ziemeļblāzmu. Autore arī atzinās, ka, pārvarot kautrību,  viņa atļāvās skaļi pastāstīt par saviem sapņiem (arī tiem, kas pie mums atnāk miegā), jo var būt, ka kāds tiem ļaus piepildīties. Tāpat arī bloga autore dalījās ar Lieldienu salas apmeklējuma pieredzi, kas patiesībā ir vēl mazās Zanes sapnis, iegrimstot norvēģu rakstnieka Tūra Heijerdāla grāmatu pasaulē. Zane šim sapnim ļāvās un to piedzīvoja!

 

Salaspils novada bibliotēkā ir pieejamas visas Zanes Eniņas grāmatas (“Nekaunīgais pingvīns”, “Uz Aļasku un atpakaļ”, “Santjago ceļš – plāksteris pēdām un sirdij”)  Zane pačukstēja, ka gaidāma arī ceturtā grāmata par Āzijā piedzīvoto, ļoti gaidām!