Aizvadīts Imanta Ziedoņa jubilejas gads

            

  “Man nevajag daudz – man vajag mazliet. Jo viss, kas ir bijis, izzudīs.

                                  Un paliks mirklis īss.” /I.Ziedonis/

 

2023. gadā visā Latvijā tika atzīmēta Imanta Ziedoņa 90 gadu jubileja, kas pavēra plašu un jaudīgu pasākumu kopumu norisi Salaspils skolās un Salaspils novada bibliotēkā. Godinot dzejnieku, Bērnu un jauniešu nodaļa rosināja sabiedrībā pievērst uzmanību Imanta Ziedoņa dzīvei un daiļradei. Sadarbībā ar Salaspils skolām tika veidoti daudz un dažādi pasākumi, izstādes un radošas aktivitātes. Skolās krāsaini tika pavadīta nedēļa no 8. līdz 12. maijam, kurā 1.-4. klašu skolēni katru dienu ģērbās noteiktas krāsas apģērbā un apguva mācību priekšmetus caur krāsām un pasakām. 5.un 6. klašu skolēni literatūras stundās lasīja “Krāsainās pasakas” un iedvesmojoties radīja paši savas pasakas par krāsu, kuru autors nav uzrakstījis. Tās tika attēlotas arī sešu fragmentu komiksā. Savukārt citi skolēni lasīja “Dzelteno pasaku” un ilustrēja to pašizveidotās grāmatiņās. Salaspils 1. vidusskolas teātra mākslas grupās improvizēja “Krāsainās pasakas”. Salaspils pamatskolā tika noorganizēta tikšanās ar salaspilieti, radošu personību Janu Kolbinu-Birznieci, kura 2017. gadā ieguvusi I. Ziedoņa fonda “Viegli” apbalvojumu “Laiks Ziedonim” bērnu un jauniešu nominācijā “Rabarbers”. Visi kopā, skolas pagalmā, raisot sarunas par I. Ziedoni un lasot viņa epifānijas, simboliski iestādīja rabarberu.

 

Salaspils novada bibliotēkas grāmatu krātuvē no 15. līdz 26. maijam norisinājās aizraujoša aktivitāte – izlaušanās spēle “Tagadbrīdis ar Imantu Ziedoni”, uz kuru tika aicināts ikviens interesents. Spēli izveidoja Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļas darbinieces – Inita Siņica, Laura Ozoliņa, Jūlija Vdovičenko un Salaspils pamatskolas skolotāja Baiba Asare. Spēles sagatavošanas darbs bija sarežģīts un laikietilpīgs, bet visas ieguldītās  pūles bija tā vērtas, jo to novērtēja kolēģi un visi, kuri piedalījās šajā aktivitātē. Šis izlaušanās piedzīvojums nevienu neatstāja vienaldzīgu.

 

Spēles gaitā komandām bija iespēja iepazīties ar I. Ziedoņa personību un daiļradi neierastā veidā - risinot apslēptas mīklas, klausoties dzeju un pildot dažādus uzdevumus. Lai atrastu “pavedienus” un tos atrisinātu, bija nepieciešams iziet četrus kontrolpunktus, katrā atrodot divus izlaušanās ciparus. Erudīcija, zināšanas, radošā domāšana un komandas gars veiksmīgi aizveda līdz izlaušanās koda iegūšanai. Maijā starp 7. un 8. klašu skolēnu komandām notika sacensība un uzvaru izcīnīja Salaspils pamatskolas skolotājas Māras Gobas audzēkņi. Kopumā, divu nedēļu laikā, izlaušanās spēlē piedalījās 19 komandas.

 

Šī aktivitāte tika aktualizēta arī rudenī, kura norisinājās no 2. oktobra līdz 29. decembrim. Lai spēle būtu interesantāka un dinamiskāka, šajā piedzīvojumā tika aicinātas piedalīties Salaspils pašvaldības iestādes un uzņēmumi, kuri izaicināja viens otru uz draudzīgu sacensību, lai noskaidrotu ātrāko komandu. Starp 12 pašvaldības komandām uzvarētāju gods tika Būvvaldes un Kultūras nama komandām ar identisku izlaušanās laiku 26 minūtes.

 

Paldies visiem, kuri iesaistījās, īpašs paldies atsaucīgajai, enerģiskajai Baibai Asarei!

 
Inita Siņica
Salaspils novada bibliotēka
15.02.2024.